Lida Loop

LIDA LOOP BIKE-IN 2018 : 10 JUNI

Mitsubishi MTB Challenge

Banbeskrivning

Lida Loop-banan är sammanlagt 65 kilometer lång, fördelat på tre loopar, som alla börjar och slutar vid Lida. Vi har komponerat en bana som vi tror kommer att tilltala både elit och motionärer. Den är omväxlande, rolig, lagom utmanande och går genom en otroligt vacker natur. Du slipper dessutom trafik nästan helt och hållet!

Lida Loop
Alla tävlingsklasser samt Damer och Herrar Motion cyklar alla tre loopar.
Double Loop cyklar första och andra loopen.
Single Loop cyklar första loopen.

Lilla Loop
Pojkar 15-16 cyklar första och andra loopen.
Övriga ungdomstävlingsklasser och Ungdom Motion cyklar första loopen.

Bilder från banan

Första loopen – CYKLOTEKET-loopen - 22 kilometer
Efter starten uppför slalombacken och förbi de öppna fälten vid Lida slingrar sig banan norrut förbi Himmelsboda och genom friluftsområdet på motionsspår och lite större stigar. Det är fint underlag och ganska kuperat.

Efter bron vid dammarna kör du en bit på elljusspåret innan du återigen kommer ner till dammarna och tar itu med loopens första himmelsfärd där det kan vara klokt att ha en hyfsat lätt växel och bra tryck på pedalerna. Backen följs av ett härligt parti med omväxlande motionsspår och några korta avsnitt med single track, vidare förbi Brantbrinks IP. Efter lite mera single track och passage under Grödingebanan kör du ut en sväng på Rikstens Friluftstads område. Lite grusväg och ett större asfaltavsnitt. Här kan det gå fort!

Nu är det inte långt till Lida. Lite mer grusväg längs Grödingebanan och sen in på motionsspåret som tar dig upp till Lidabergets topp där loopens sista och nya single track börjar. En fin liten stig uppe på berghällarna som avslutas med ett snabbt utförsparti och du är nu framme vid Lida för att ladda med mat och dryck inför Loop 2.

Vem tar första spurtpriset?

Bilder från banan

Andra loopen – GIANT-loopen - 22.5 kilometer
Efter varvningen vid Lida går banan direkt ut på ”Diagonalen”. En stig som slingrar sig över hällar och rötter, stenar och surhål. Dagens mest tekniska parti är nästan en kilometer långt och bjuder riktigt rolig cykling. Banan slingrar sig sedan norrut på motionsspår och grusvägar förbi Himmelsboda gård. Efter 5 km har vi passerat det sista fältet, och det är dags att ta sig an loopens andra tekniska parti, ”Toker”. Håll tungan rätt i mun och du navigerar fint bland lite rötter och stenar. Här är det inga större problem, bara kul!

Ut på motionsspåret igen för en kort kilometer söderut, sedan är det dags för ”Glader”. En härlig stig över hällar och mellan mossdrag, över en grusväg och sedan in i på en riktigt fin singletrack, där det bara är att stå på. Håll i lite så att du prickar bäckövergången på slutet bara. Nu börjar det bli riktigt kul!

Gården Gustavsberg tar emot för en bit grusväg längs Botkyrka Golfklubbs golfbana och följs av ett kortare asfaltparti där det är bra att fylla på energi.

Banan går vidare genom Kassmyra grustag och sedan över en vägpassage, för att runda Trollsjön rakt väster om Lida.

Vägen tillbaka till Lida inleds med dagens längsta uppförsbacke, ”Tommys favorit”, häng i bara! Nu passerar vi ytterligare ett par golfbanor innan nästa tekniska parti, ”Kloker” tar vid. Håll ögonen en bit fram så fixar du utförsbacken utan problem.

Sedan är det bara att stå på längs motionsspåret fram till Lida. Strax innan varvningen har vi en kort klättring för att sedan rulla utför slalombackens fina grässlänt. Njut av publikstödet medan du bunkrar upp förrådet i matkontrollen! Har du vässat ordentligt kanske det är du som tar andra spurtpriset?

Bilder från banan

Tredje loopen – TCM-loopen - 20.5 kilometer
Dags för finalslingan, som är den kortaste. Dessutom är den lättast att cykla, vilket kan vara bra när armar och ben börjar bli trötta. Nu vänder vi också söderut och kör runt sjön Getaren.

Efter matkontrollen rundar vi parkeringen för att ta en stig över Lidaberget. Här finns ett kortare parti i en utförslöpa med ganska stora stenar – ta det försiktigt! Vi korsar en asfaltväg och ger oss in på Sörmlandsleden. Här är terrängen öppen och det är bra underlag.

Efter ett tag lutar det rejält uppför, men det är bara att bita i, för snart kommer du upp på en grusväg som tar dig förbi ett stort grustag och över en vacker äng.

Nu är det dags för ”Prosit” – ett parti med lite rullgrus och en och annan sandgrop. Vi kör en kort sträcka på skogsväg för att sedan runda ett sommarstugeområde och njuta av utsikten från kanten på ytterligare en grusgrop.

Nu kör vi lite asfalt – drick och ät, för snart svänger det tvärt höger och bär utför på grusväg ner mot Stora och Lilla Skogssjön. Här finns en extra depå, samt sjukvård för den som behöver.

Vi fortsätter uppför ”Kickis lilla fina”, en backe som kan vara riktigt tjurig om det har regnat lite. Efter det kan vi dock njuta av ett långt parti med skogsvägar, ängar, bondgårdar och kor.
Partiet runt Norrga Kvarn är riktigt vackert! Den tre meter breda, asfalterade kostigen ger möjlighet till en sista påfyllning av vätska innan vi återigen följer Sörmlandsledens bitvis mycket fina singletrack över berget till Nolinge.

Nu är det bara ett par kilometer grusväg kvar innan du ska passera vattenskidklubben för att strax därpå krama ur de sista krafterna uppför serpentinen vid slalombacken och nå målskynket vid Lida.

Bilder från banan

Hoppas du gillar banan lika mycket som vi gör!


 

Skrivet av Anders Skog Inlagt  2005-01-05 11:17:22
Uppdaterad 2018-04-14 10:19:24
Sidan visad 18464 gånger


  Länkar
  

 

 

Lida Loop: info@lidaloop.se
Cykloteket
TCM Cykel
Giant


Capio Vårdcentral Slussen
Botkyrka kommun
Kinda Gurka
Enervit
Fjällturen
Riksten Friluftsstad
Cinnober Financial Technology
Evalds MTB
Byggr1
Sign Sport
Fox
Squirt Lube
Trimtex
WA Dietistkompetens